Translate

niedziela, 16 września 2018

Eton Mess

Czy słyszeliście kiedyś o deserku ETON MESS? To tradycyjny, angielski przysmak, który składa się z pokruszonej bezy (broken meringue), truskawek (strawberries) oraz śmietany kremówki (double cream).

Skąd wzięła się nazwa ETON MESS? 

Zacznijmy od tego, że Eton to mała miejscowość w Anglii, gdzie znajduje się Eton College, czyli jedna z najstarszych szkół męskich z internatem. Uczyło się tam wielu znamienitych person, a jedną z nich jest chociażby były premier Wielkiej Brytanii- David Cameron.
Deser po raz pierwszy został "zaserwowany" podczas dorocznych rozgrywek krykieta pomiędzy szkołami Eton i Harrow w 1930 roku. Nieprawdopodobna historia brzmi tak, iż podczas podawania deserku, nagle przysmak spadł na ziemię, a cała beza pokruszyła się. Zamiast wyrzucić wszystko do śmieci, podano go takim pokruszonym, jaki został. Stąd też określenie MESS, czyli bałagan.

Do przygotowania tej pyszności potrzebujemy:

- truskawki (strawberries) 
- caster sugar (cukier puder)
- meringue (beza)
- double cream (śmietana kremówka)

1. Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem (whip the double cream with caster sugar).

2. Połam bezę i zmieszaj ją z kremówką (Break the meringue and then stir into the cream).

3. Zmieszaj truskawki ze śmietanką i bezą (Mix the strawberries into the cream and meringue).

To taki najprostszy przepis, chociaż na internecie znajdziecie wiele opcji (również z bananami i innymi egzotycznymi owockami). Spróbujcie najpierw klasyka, a potem kombinujcie.

BON APPETIT 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz