Skąd wzięła się nazwa ETON MESS?
Zacznijmy od tego, że Eton to mała miejscowość w Anglii, gdzie znajduje się Eton College, czyli jedna z najstarszych szkół męskich z internatem. Uczyło się tam wielu znamienitych person, a jedną z nich jest chociażby były premier Wielkiej Brytanii- David Cameron.
Deser po raz pierwszy został "zaserwowany" podczas dorocznych rozgrywek krykieta pomiędzy szkołami Eton i Harrow w 1930 roku. Nieprawdopodobna historia brzmi tak, iż podczas podawania deserku, nagle przysmak spadł na ziemię, a cała beza pokruszyła się. Zamiast wyrzucić wszystko do śmieci, podano go takim pokruszonym, jaki został. Stąd też określenie MESS, czyli bałagan.
Do przygotowania tej pyszności potrzebujemy:
- truskawki (strawberries)
- caster sugar (cukier puder)
- meringue (beza)
- double cream (śmietana kremówka)
1. Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem (whip the double cream with caster sugar).
2. Połam bezę i zmieszaj ją z kremówką (Break the meringue and then stir into the cream).
3. Zmieszaj truskawki ze śmietanką i bezą (Mix the strawberries into the cream and meringue).
To taki najprostszy przepis, chociaż na internecie znajdziecie wiele opcji (również z bananami i innymi egzotycznymi owockami). Spróbujcie najpierw klasyka, a potem kombinujcie.
BON APPETIT
Źródło zdjęcia: https://www.bbc.com/food/recipes/etonmess_81082
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz